Διαχείριση Χρόνου = Διαχείριση Ζωής

Πώς μπορούμε να μεταβούμε από το «Δεν προλαβαίνω» στο «Μπορεί να μην προλαβαίνω τα πάντα, είμαι όμως ευχαριστημένος με αυτά που προλαβαίνω»;


Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματα:

 • Τι πραγματικά σημαίνει Διαχείριση Χρόνου;
 • Με ποια εργαλεία βελτιώνουμε αυτόν τον τομέα στη ζωή μας;
 • Ποια είναι η σημασία των Ορίων, όταν μιλάμε για Οργάνωση;
 • Πώς σχετίζονται όλα αυτά με την ευδαιμονία;

Με έμπνευση από τον Αριστοτέλη

«Δεν είμαστε παρά αυτό που κάνουμε κατ’ επανάληψη.»

Αυτή είναι μία από τις ιδέες που εμφύσησε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης στο έργο του, Ηθικά Νικομάχεια, πριν από περίπου 2.5 χιλιάδες χρόνια.

Ο Αριστοτέλης απάντησε με ειλικρινή απλότητα ότι η καλή ζωή είναι η ευτυχισμένη ζωή. Και ότι μπορούμε να αποκτήσουμε τις κατάλληλες συνήθειες ώστε να οδηγηθούμε στο μονοπάτι της ευδαιμονίας.

Κάνοντας ένα άλμα στη σημερινή εποχή, βλέπουμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι λένε συχνά κουβέντες όπως: «έχω πολύ λίγο χρόνο», «δεν προλαβαίνω», «βιάσου», «πώς να χωρέσει και αυτό στο πρόγραμμά μου;», «μακάρι η μέρα να είχε πάνω από 24 ώρες», «αισθάνομαι μόνιμα κουρασμένος». Όλα αυτά μάλλον δείχνουν ότι απέχουμε από το μονοπάτι της ευδαιμονίας για το οποίο μιλούσε ο Αριστοτέλης.

Οι συνήθειες που έχουμε αναπτύξει παίζουν σημαντικό ρόλο στα υψηλά επίπεδα άγχους και στην εξάντληση της προσωπικής ενέργειας που βιώνουμε.

Υπάρχει, ευτυχώς, μια πρακτική που μπορεί να οδηγήσει τις συνήθειές μας προς μια πιο λειτουργική κατάσταση: η Διαχείριση του Χρόνου – ήτοι Time Management στη διεθνή εκπαιδευτική ορολογία.

Τι πραγματικά σημαίνει Διαχείριση Χρόνου;

Όταν μιλάμε για αποτελεσματική οργάνωση και σοφή διαχείριση του χρόνου, από την ενδοεπιχειρησιακή εκπαιδευτική σκοπιά, αναφερόμαστε σε μια πληθώρα εργαλείων, εφαρμογών και μοντέλων.

Μερικά παραδείγματα:

Κάθε μια από αυτές τις προσεγγίσεις έχει μεγάλη αξία, και συνδυαστικά – εφόσον βρούμε το κατάλληλο μίγμα – έχουν ακόμα μεγαλύτερη.

Μαθαίνονται, εφαρμόζονται, συνηθίζονται.   

Σε τι, όμως, θα καταλήγαμε αν επιχειρούσαμε να τις αποδομήσουμε στα βασικά συνθετικά στοιχεία τους;

Στην έννοια: όρια.

Πραγματικά, αν επιλέγαμε μόνο ένα στοιχείο που χρειάζεται να εμποτιστεί στις συνήθειές μας για να οργανωνόμαστε – και να ζούμε – καλύτερα, αυτό θα ήταν να θέτουμε όρια· μια έννοια που τα εργαλεία, οι εφαρμογές και τα μοντέλα διαχείρισης χρόνου αξιοποιούν στο έπακρο, και για αυτό είναι τόσο πετυχημένα.

Πώς μπορούν άραγε τα όρια να είναι απελευθερωτικός παράγοντας στην καθημερινότητά μας;

Διαχείριση Χρόνου και Όρια

Η Lindsay Holmes (Senior Wellness Editor | The Huffington Post) ξεκινά το άρθρο της με τίτλο «10 σπουδαία πράγματα που συμβαίνουν όταν θέτεις τα όρια» λέγοντας:

«Δεν μπορείς να είσαι – ή να κάνεις – τα πάντα για όλους τους ανθρώπους.»

Σίγουρα, δεν είναι τυχαίο πως όποιος διαχειρίζεται καλά τον χρόνο του ξέρει να κάνει τις σωστές «θυσίες» ώστε να χωρέσει μέσα στη μέρα ό,τι αξίζει να χωρέσει.

«Θυσίες» σημαίνει: σωστές επιλογές (άρα και απορρίψεις), διαπραγμάτευση του διαθέσιμου χρόνου μας (άρα κάποια «όχι») και εστίαση σε όσα έχουν ουσιαστική επίδραση στους απώτερους στόχους μας (δηλαδή στα σημαντικά, και όχι μόνο στα επείγοντα).

Σύμφωνα με τον Chad Buck, Κλινικό Ψυχολόγο στο Vanderbilt University, μερικά από τα οφέλη που προκύπτουν μέσω των  ορίων είναι:

 1. Ενισχύεται η αυτο-επίγνωσή σου
 2. Γίνεσαι καλύτερος συνεργάτης, φίλος, σύντροφος
 3. Φροντίζεις περισσότερο τον εαυτό σου
 4. Έχεις λιγότερο άγχος
 5. Επικοινωνείς καλύτερα
 6. Εμπιστεύεσαι περισσότερο τους ανθρώπους
 7. Θυμώνεις λιγότερο συχνά
 8. Μαθαίνεις πώς να λες “όχι”
 9. Κάνεις αυτά που πραγματικά επιθυμείς να κάνεις
 10. Δείχνεις μεγαλύτερη κατανόηση

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Brené Brown (Ερευνήτρια στο University of Houston) σχετικά με τα όρια, η ίδια αναφέρει πως οι πιο συμπονετικοί άνθρωποι που έχει γνωρίσει στο πλαίσιο της έρευνάς της ήταν αυτοί που έθεταν όρια. Και το αιτιολογεί ως εξής: εάν κάποιος συμπονά τον εαυτό του αρκετά ώστε να επικοινωνεί τι μπορεί να ανεχτεί και τι όχι, είναι περισσότερο ικανός να κατανοήσει αυτήν την ανάγκη στους άλλους, να τη σεβαστεί και να την ικανοποιήσει.

Επομένως, τα όρια συνδέονται όχι μόνο με τη διαχείριση του χρόνου και την οργάνωση, αλλά και με τη διαχείριση ολόκληρης της ζωής μας, και την ευημερία που επέρχεται μέσα από καλύτερες σχέσεις και καλύτερη επικοινωνία.

Ευδαιμονία ως απώτερος στόχος;

Αυτό το άρθρο ξεκίνησε με μια φιλοσοφική διάθεση, έτσι και θα κλείσει.

Αν κάποιος θέλει η αυριανή ημέρα να είναι καλύτερη από τη χθεσινή, πρέπει να κάνει προσπάθεια.

Και η καλή διαχείριση χρόνου μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε καλύτερες αυριανές ημέρες.

Είτε η εφαρμογή κάποιου εργαλείου ή μοντέλου, είτε η καθημερινή εξάσκηση στη χάραξη ορίων, απαιτούν συνέπεια, δηλαδή προσπάθεια και κατανάλωση προσωπικής ενέργειας.

Ενέργεια, όμως, που αξίζει. Ενέργεια που σταδιακά θα πετύχει την αντικατάσταση του «Δεν προλαβαίνω» με το «Μπορεί να μην προλαβαίνω τα πάντα, είμαι όμως ευχαριστημένος με αυτά που προλαβαίνω».

Και ποιος ξέρει, ίσως ο Αριστοτέλης να μας έλεγε ότι αυτή η στάση ζωής είναι κάπως πιο κοντά στην ευδαιμονία.

Key Takeaways

Οι συνήθειες που έχουμε αναπτύξει παίζουν σημαντικό ρόλο στα υψηλά επίπεδα άγχους και στην εξάντληση της προσωπικής ενέργειας που βιώνουμε.

Όταν μιλάμε για αποτελεσματική οργάνωση και σοφή διαχείριση του χρόνου αναφερόμαστε σε μια πληθώρα εργαλείων, εφαρμογών και μοντέλων.

Αν επιχειρούσαμε να αποδομήσουμε αυτές τις προσεγγίσεις στα βασικά συνθετικά στοιχεία τους θα καταλήγαμε στην έννοια: όρια.

Όποιος διαχειρίζεται καλά τον χρόνο του ξέρει να κάνει τις σωστές «θυσίες» ώστε να χωρέσει μέσα στη μέρα ό,τι αξίζει να χωρέσει.


Στην Game Tree, προσφέρουμε εμπειρίες μάθησης πέρα από το συνηθισμένο.

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε customized προγράμματα εκπαίδευσης για στελέχη επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τη βιωματική μάθηση και το εκπαιδευτικό παιχνίδι.

Περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τι θα βρείτε εδώ

Αρθρογραφία που έχει δημιουργήσει η ομάδα της Game Tree και νέα από τη δραστηριότητα μας και τον χώρο της ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης και του πεδίου της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Κατηγορίες