Μύθοι και αλήθειες για την αναβλητικότητα

Συχνά χαρακτηρίζουμε άδικα τους αναβλητικούς ανθρώπους ως τεμπέληδες. Η αναβλητικότητα κρύβει βαθύτερες αιτίες που δεν είναι τόσο εμφανείς. Ωστόσο, είναι μια ζημιογόνος κατάσταση, τόσο για τον ίδιο τον αναβλητικό άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον του. Ανακάλυψη και διαχείριση, είναι η χρυσή συνταγή για την αντιμετώπισης της αναβλητικότητας!


Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματα:

 • Τι είναι η αναβλητικότητα;
 • Ποια είναι η ψυχολογική εξήγηση της αναβλητικότητας;
 • Ποιες είναι οι πηγές της αναβλητικότητας;
 • Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αναβλητικότητα;

Τι είναι η αναβλητικότητα;

Είναι η καθυστέρησή μας να εκπληρώσουμε ένα έργο (ή πολλά) που θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητά μας.

Όπως είναι λογικό, η αναβλητικότητα μπορεί να χαλάσει σχέσεις, εργασιακές και μη, αλλά είναι στην ουσία μια προειδοποίηση ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Ας δούμε περισσότερα παρακάτω.

Ποια είναι η ψυχολογική εξήγηση της αναβλητικότητας;

Σύμφωνα με άρθρο της Atlassian και της Sarah Goff-Dupont για την αναβλητικότητα:

 • Η αναβλητικότητα είναι σύμπτωμα συναισθηματικής δυσφορίας, και όχι σημάδι τεμπελιάς.
 • Είναι ο τρόπος που το μυαλό μας, μας επισημαίνει πως κάτι λείπει – ότι χρειάζεται κάτι άλλο για να ολοκληρώσουμε αυτήν την εργασία.
 • Αν βρούμε την πηγή της δυσφορίας μας, κάνουμε το πρώτο βήμα για να σταματήσουμε τον φαύλο κύκλο της αναβλητικότητας.

Επομένως, είναι βαθύτερα τα αίτια που μας οδηγούν να αναβάλλουμε.

Πηγές αναβλητικότητας

Συνήθως, καθυστερούμε να ασχοληθούμε με μια εργασία επειδή:

 • Δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε: είναι πολύ πιθανό να αποφύγουμε κάποιο έργο, όταν δεν έχουμε την κατάλληλη καθοδήγηση
 • Το έργο είναι πολύπλοκο: τα έργα που έχουν πολλά και χρονοβόρα στάδια είναι συνήθως τα πρώτα που αναβάλλουμε
 • Το έργο δεν είναι ενδιαφέρον ή ευχάριστο: είναι πολύ εύκολο να καθυστερήσουμε ένα έργο επειδή απλά δεν μας αρέσει
 • Είμαστε τελειομανείς: όταν στοχεύουμε στην απόλυτη επιτυχία, μπορεί να αισθανόμαστε “λίγοι” και τελικά να μη δράσουμε καθόλου
 • Φοβόμαστε την αποτυχία: κάποιες φορές δεν θέλουμε να φανούμε ανεπαρκείς, οπότε αναβάλλουμε κάτι που δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να καταφέρουμε
 • Φοβόμαστε την επιτυχία: άλλες φορές φοβόμαστε ότι αν φανεί πως κάνουμε κάτι καλά, θα μας φορτώσουν με πολλή επιπλέον δουλειά, οπότε αποφεύγουμε να δείξουμε την αξία μας
 • Το περιβάλλον είναι εχθρικό: όταν το περιβάλλον εργασίας χαρακτηρίζεται από επιβολή, καχυποψία, νουθεσίες κλπ., αυτό έχει ως συνέπεια την αποθάρρυνση των εργαζόμενων και την αναβλητικότητα στην εκτέλεση των έργων

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αναβλητικότητα;

Κάθε πηγή αναβλητικότητας χρειάζεται τη δική της διαχείριση. Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα αντιμετώπισης.

 • Όταν δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε, χρειάζεται να ζητήσουμε συμβουλή και βοήθεια. Κανείς δεν προχώρησε μακριά μόνος του, παρά μόνο με συνεργασία!
 • Ο Brian Tracy κάνει την εξής προτροπή στα πολυδιαβασμένα βιβλία του: “Φάε αυτόν τον βάτραχο!”. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ασχοληθούμε πρώτα στην ημέρα μας με ό,τι αναβάλλουμε περισσότερο, ακόμα και αν είναι μη ευχάριστο.
 • Κάτι άλλο που βοηθάει στην αντιμετώπιση της αναβλητικότητας, είναι να αφαιρέσουμε τυχόν περισπασμούς όταν πράγματι παίρνουμε την απόφαση να ασχοληθούμε με αυτό που τόσο καιρό καθυστερούσαμε.
 • Τα πολύπλοκα έργα πρέπει να τα χωρίζουμε σε υπο-έργα και να ασχολούμαστε με αυτούς τους -μικρότερης κλίμακας- στόχους. Έτσι η πολυπλοκότητα απομυθοποιείται και δεν φαντάζει πλέον σαν βουνό!
 • Για τους τελειομανείς, ένας τρόπος διαχείρισης είναι να έχουν ως στόχο κάτι λιγότερο από το απόλυτο. Να προχωρούν, δηλαδή, σε δράση όταν είναι 80% σίγουροι πως είναι εντάξει το έργο (λογικά για τους περισσότερους θα έχουν πετύχει ήδη παραπάνω από το 100%!).

Κλείνοντας

Πρέπει να σκάψουμε βαθιά και να ανακαλύψουμε ποια είναι η πηγή της δυσφορίας μας, η οποία μας κάνει αναβλητικούς.

Μπορεί, δηλαδή, να μην είμαστε εμείς τελειομανείς, αλλά κάποιος άλλος να θέτει υπερβολικά ψηλά τον πήχη χωρίς να μας έχει προετοιμάσει για αυτό.

Ή μπορεί η αναβλητικότητά μας να είναι σύμπτωμα της κόπωσής μας σε ένα προσωπικό θέμα, και να μην έχει να κάνει με το εργασιακό περιβάλλον μας.

Όσο περισσότερη αυτογνωσία έχουμε, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στην ευτυχία – και αυτό σίγουρα αξίζει!

Key Takeaways

Η αναβλητικότητα είναι η καθυστέρησή μας να ολοκληρώσουμε κάτι που βρίσκεται στην ατζέντα μας, με αποτέλεσμα να ζημιωνόμαστε οι ίδιοι και το περιβάλλον μας.

Στην ουσία, η αναβλητικότητα μάς προειδοποιεί πως κάτι δεν μας αρέσει – ότι υπάρχει μια συναισθηματική δυσφορία.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές πηγές αναβλητικότητας όπως η τελειομανία, η πολυπλοκότητα ενός έργου, η δυσαρέσκεια, το εχθρικό περιβάλλον, κ.ά.

Κάθε πηγή αναβλητικότητας χρειάζεται τη δική της διαχείριση. Το πιο σημαντικό είναι να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που μας κρατάει πίσω και να μην αποφεύγουμε να το δούμε!


Στην Game Tree, προσφέρουμε εμπειρίες μάθησης πέρα από το συνηθισμένο.

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε customized προγράμματα εκπαίδευσης για στελέχη επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τη βιωματική μάθηση και το εκπαιδευτικό παιχνίδι.

Περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τι θα βρείτε εδώ

Αρθρογραφία που έχει δημιουργήσει η ομάδα της Game Tree και νέα από τη δραστηριότητα μας και τον χώρο της ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης και του πεδίου της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Κατηγορίες