Xtizontas-Leitourgikes-Sxeseismeros-meros-ii

Χτίζοντας λειτουργικές σχέσεις (Μέρος ΙI): Εμπιστοσύνη

Στο προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην έννοια της εναρμόνισης, της κατάστασης δηλαδή εκείνης, κατά την οποία δύο μέρη καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο οικειότητας εντός του οποίου συμπεριφέρονται με τρόπο λειτουργικό ή τουλάχιστον μη απειλητικό και για τους δυο. Η εναρμόνιση θα λέγαμε ότι είναι ‘το ήμισυ του παντός’ στο χτίσιμο σχέσεων, με άλλα λόγια, αποτελεί τη σταθερά πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί ουσιαστικά μια σχέση που βασίζεται στην αμοιβαιότητα, τον σεβασμό και την υγιή αλληλεπίδραση. Κι εδώ έρχεται ο ρόλος της εμπιστοσύνης, το θέμα με το οποίο θα καταπιαστούμε σήμερα.

Η έννοια της εμπιστοσύνης

Λίγη θεωρία για αρχή! Ο Stephen Covey, ένας από τους σημαντικότερους gurus στο σύγχρονο management αναφέρει στο best seller βιβλίο του με τίτλο ‘The Speed of Trust’ (2006) ότι η εμπιστοσύνη δημιουργεί σύνδεση. Όταν εμπιστευόμαστε κάποιον, λειτουργούμε με γνώμονα την καρδιά μας. Αντίθετα, όταν είμαστε ύποπτοι για κάποιον, δεν θα αποκαλύψουμε τις εσώτερες σκέψεις μας. Τις κρατάμε κρυφές, αποφεύγοντας τη σύνδεση με κάποιον που δεν εμπιστευόμαστε.

StevenCovey
Steven Covey (1932-2012)

Ο Covey είναι κάθετος ως προς την επίδραση που έχει η εμπιστοσύνη στην απόδοση και το περιβάλλον: “Η εμπιστοσύνη επηρεάζει πάντα τα αποτελέσματα – την ταχύτητα και το κόστος. Όταν η εμπιστοσύνη αυξάνεται, η ταχύτητα θα αυξηθεί επίσης, και το κόστος θα μειωθεί. Όταν η εμπιστοσύνη μειώνεται, η ταχύτητα θα μειωθεί επίσης και το κόστος θα αυξηθεί.”

Στην ίδια λογική είναι και ο Richard Barrett, Βρετανός συγγραφέας και ειδικός σε θέματα Ηγεσίας. Για τον Barrett, η οικοδόμηση υγιών σχέσεων και ισχυρών ομάδων προϋποθέτει ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης, η οποία έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  1. Λειτουργεί ως κόλλα που συγκρατεί τους ανθρώπους μαζί
  2. Αξιοποιείται, όμως κι ως λιπαντικό που επιτρέπει τη ροή ενέργειας και πάθους
  3. Δημιουργεί εσωτερική συνοχή
  4. Αυξάνει την ταχύτητα με την οποία τα καθήκοντα επιτελούνται στο πλαίσιο ομάδων
  5. Απομακρύνει τη γραφειοκρατία από την επικοινωνία

[pullquote]”Η εμπιστοσύνη επηρεάζει πάντα τα αποτελέσματα – την ταχύτητα και το κόστος. Όταν η εμπιστοσύνη αυξάνεται, η ταχύτητα θα αυξηθεί επίσης, και το κόστος θα μειωθεί. Όταν η εμπιστοσύνη μειώνεται, η ταχύτητα θα μειωθεί επίσης και το κόστος θα αυξηθεί.”[/pullquote]

Εμπιστοσύνη και εργασιακό περιβάλλον

Το σύνολο των χαρακτηριστικών της εμπιστοσύνης στο εργασιακό περιβάλλον σύμφωνα με τον Barrett, αποτυπώνονται στο Trust Matrix που δημιούργησε το 2014. Στο σχήμα παρακάτω φαίνεται η σημασία που αποδίδεται στους δύο θεμελιώδεις πυλώνες της εμπιστοσύνης, τον χαρακτήρα και την επάρκεια ενός ατόμου και τους τέσσερεις βασικούς άξονες: πρόθεση, ακεραιότητα, ικανότητα, αποτελέσματα.

TrustMatrix

The Trust Matrix (Richard Barrett, 2014)
Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Πώς χτίζεται η εμπιστοσύνη;

Και τώρα ερχόμαστε στα δύσκολα! Συζητήσαμε για την αξία της εμπιστοσύνης και τη σημασία που έχει στη διαμόρφωση υγιών σχέσεων. Πάμε τώρα να δούμε πώς χτίζουμε εμπιστοσύνη. Πρώτα απ’ όλα, η εμπιστοσύνη είναι όπως το ταγκό: απαιτεί δύο για να έχει επιτυχία. Με άλλα λόγια, όπως και σε κάθε σχέση, το να δείχνει εμπιστοσύνη σε μια σχέση μόνο ο ένας, αυτό μοιραία κάποια στιγμή θα είναι δυσλειτουργικό. Αυτή ακριβώς την παγίδα χρειάζεται να αποφύγει καθένας που από καλή διάθεση ή από υπερβάλλοντα ζήλο, επιδιώκει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της άλλης πλευράς και ξεχνάει ότι πρόκειται για μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης, στην οποία οι όποιες ‘εκπτώσεις’ θα πρέπει να έχουν υπολογιστεί και εκτιμηθεί ανάλογα.

[pullquote]”Η εμπιστοσύνη είναι όπως το ταγκό: απαιτεί δύο για να έχει επιτυχία”[/pullquote]

Η εμπιστοσύνη, επομένως, πρέπει να χτίζεται και από τους δύο και να είναι σημαντική και για τους δυο. Ουσιαστικά, μια σχέση εμπιστοσύνης χτίζεται μέσα από μια στάση σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Για παράδειγμα, πόσο καλά μπορεί να νιώθει ένας προϊστάμενος σε μια σχέση με τον υφιστάμενό του που συστηματικά αργεί στις συναντήσεις ή συχνά επικαλείται ασθένεια ή αδυναμία την τελευταία στιγμή; Το χτίσιμο της εμπιστοσύνης απαιτεί, επίσης, μια στάση βασισμένη στη συνέπεια και συνέχεια σε βάθος χρόνου. Απαιτεί, δηλαδή, τη δημιουργία μιας εικόνας που στα μάτια του άλλου θα αντικατοπτρίζεται η σταθερότητα σε ό,τι έχει κάποιος παρουσιάσει ως αρχές και αξίες. Σημαίνει, με άλλα λόγια, ανταπόκριση στις προσδοκίες που έχει ο άλλος για σένα. Πρόκειται για μια επιλογή δύσκολη, που συνεπάγεται μια συγκεκριμένη στάση ζωής. Όμως, πεποίθησή μας είναι ότι αξίζει τον κόπο!

Τι θα βρείτε εδώ

Αρθρογραφία που έχει δημιουργήσει η ομάδα της Game Tree και νέα από τη δραστηριότητα μας και τον χώρο της ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης και του πεδίου της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Κατηγορίες