εναρμόνιση

Χτίζοντας λειτουργικές σχέσεις (Μέρος Ι): Εναρμόνιση

Σε ένα πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στη σημασία των αποτελεσματικών ερωτήσεων και στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να ξεκλειδώσουμε τη δυναμική των ανθρώπων γύρω μας. Αυτό που ξεχάσαμε τότε να πούμε [ 😉 ] είναι ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει η δυνατότητα των αποτελεσματικών ερωτήσεων είναι να έχει χτιστεί μια λειτουργική σχέση. Δύο είναι τα βασικά εργαλεία στο χτίσιμο λειτουργικών σχέσεων: η εναρμόνιση και η εμπιστοσύνη. Με την πρώτη θα ασχοληθούμε στο σημερινό μας άρθρο.

Η λέξη εναρμόνιση περιγράφει τον βαθμό ζεστασιάς και οικειότητας σε μια συζήτηση μεταξύ δύο ή και περισσότερων ανθρώπων. Όπως λέει και η Julie Starr (2008), η επιτυχία μιας σχέσης σε εναρμόνιση αφορά τον βαθμό σύμφωνα με τον οποίο νιώθουν συνδεδεμένοι δύο εμπλεκόμενοι σε μια δεδομένη αλληλεπίδραση. Μια διαδικασία εναρμόνισης περιλαμβάνει, επομένως, υποχρεωτικά την πραγματική γνωριμία των δύο μερών. Πρόκειται, δηλαδή για μια ουσιαστική διαδικασία επικοινωνίας, κατά την οποία είναι εξαιρετικά απαραίτητο να συνυπάρχουν και οι 4 αρχές που έχουμε ήδη αναφέρει παλιότερα: ειλικρίνεια, αυθεντικότητα, αξιοπιστία και αγάπη.

Jeppe Hein - Mirror Wall

Προλαβαίνουμε την εύλογη απορία! Είναι, δηλαδή, η εναρμόνιση μια ικανότητα, που απλά μαθαίνεται με την έννοια της τεχνικής, όπως για παράδειγμα τον πώς στέκεσαι απέναντι στον συνομιλητή σου; Θα λέγαμε ότι η εναρμόνιση είναι κάτι βαθύτερο. Η Rogers (2008) υποστηρίζει ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα καθρέφτισμα του ανθρώπου που έχεις απέναντι σου. Το καθρέφτισμα αυτό μπορεί, ασφαλώς, να αντανακλά τη στάση του σώματος, την ένταση της φωνής, των χειρονομιών ή ακόμα την ενέργεια που όποιος βρίσκεται απέναντι. Όμως, φαίνεται ότι ούτε αυτό είναι αρκετό. Η πραγματική εναρμόνιση απαιτεί, a priori και χωρίς όρους, την αποδοχή της κατάστασης και της θέσης του άλλου, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει επιμέρους διαφωνία ή και διάσταση απόψεων.

Το παραπάνω πρέπει να θεωρηθεί ως παραδοχή για το χτίσιμο μιας λειτουργικής σχέσης, μια παραδοχή που επιτρέπει στον Χ να εισέλθει στο κόσμο του Ψ και να συμπεριφέρεται ανάλογα, ακολουθώντας την πορεία και την εξέλιξη της συζήτησης ή επικοινωνίας. Αν αυτή η διαδικασία αποδοχής και αλληλεπίδρασης είναι επιτυχής, ένας εξωτερικός παρατηρητής θα βρισκόταν μπροστά σε ένα θέαμα, που θα έμοιαζε με μια εναρμονισμένη χορευτική κίνηση, κατά την οποία διαδοχικά τα βήματα του χορού θα εναλλάσονται από τους δύο χορευτές, χωρίς ποτέ κανείς να νιώθει ότι οδηγεί ή οδηγείται!

[pullquote]”Δύο είναι τα βασικά εργαλεία στο χτίσιμο λειτουργικών σχέσεων: η εναρμόνιση και η εμπιστοσύνη”[/pullquote]

Είναι αυτονόητο ότι μια εναρμονισμένη σχέση απαιτεί σεβασμό και υποστήριξη από κάθε πλευρά σε κάθε δεδομένη στιγμή, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει αποδοχή κάθε άποψης ούτε, βέβαια, συνεπάγεται την αδυναμία να βάζουμε όρια, κάτι που, όπως έχουμε δει, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό και αγχολυτικό για εμάς και τους άλλους.

Τώρα, είναι γεγονός ότι σε πραγματικές συνθήκες τα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα. Η εναρμόνιση συχνά κινδυνεύει να χαθεί για μια σειρά από διαφορετικούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, την κρίση, πρόωρη, βιαστική ή επηρεασμένη από προκαταλήψεις. Η κρίση ουσιαστικά υποδηλώνει ισχυρές πεποιθήσεις, συχνά δυσλειτουργικές, που συνήθως επηρεάζονται από αξίες και στάσεις που έχουμε, οι οποίες μπορεί -πολλές φορές- να είναι διαφορετικές από αυτές του ανθρώπου απέναντί μας.

[pullquote]”Η πραγματική εναρμόνιση απαιτεί, a priori και χωρίς όρους, την αποδοχή της κατάστασης και της θέσης του άλλου, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει επιμέρους διαφωνία ή και διάσταση απόψεων”[/pullquote]

Επιπρόσθετα, ένας άλλος κίνδυνος που δυσκολεύει την εναρμόνιση σε μια σχέση είναι η ανάγκη που συχνά εκδηλώνουμε, προσπαθώντας να μην στενοχωρήσουμε την άλλη πλευρά. Σε αυτή την περίπτωση, προσπαθούμε απλά να φαινόμαστε αρεστοί, κάτι όχι απαραίτητα βοηθητικό για κάποιον που μπορεί να χρειάζεται πραγματική υποστήριξη σε ένα ζήτημα που τον απασχολεί. Η διαφωνία, επομένως, μπορεί να είναι μέρος του παιγνιδιού, όσο προέρχεται από ένα πηγαίο σεβασμό στις απόψεις του άλλου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό παράλληλα με την εναρμόνιση να επιδιώξουμε και το χτίστιμο μιας σχέσης βασισμένη στην εμπιστοσύνη. Αλλά για αυτό το θέμα θα μιλήσουμε στο επόμενο άρθρο μας!

Τι θα βρείτε εδώ

Αρθρογραφία που έχει δημιουργήσει η ομάδα της Game Tree και νέα από τη δραστηριότητα μας και τον χώρο της ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης και του πεδίου της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Κατηγορίες