Η αποτελεσματική επικοινωνία δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο!

Πώς να μιλάμε ώστε να θέλουν να μας ακούσουν; Ο Julian Treasure, ειδικός στην τέχνη του ήχου, μοιράζεται στο TED την πολύτιμη εμπειρία του, για το πώς μπορούμε να κερδίσουμε τις εντυπώσεις με τη φωνή και την ομιλία μας!

Τι σημαίνει αποτελεσματική επικοινωνία;

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ένα όμορφο παζλ που διαμορφώνεται όταν συνδυαστούν, κατάλληλα, πολλά επιμέρους κομμάτια, όπως:

  • η λεκτική επικοινωνία (τα λόγια που χρησιμοποιούμε για να περάσουμε μηνύματα)
  • η μη λεκτική επικοινωνία (η γλώσσα σώματος με την οποία ντύνουμε τα λόγια μας)
  • η συμπεριφορά που επιλέγουμε όταν διαδρούμε (δυναμική vs. επιθετική ή παθητική)
  • η ενεργητική ακρόαση που εφαρμόζουμε όταν συνομιλούμε (η ειλικρινής προσπάθειά μας να ακούσουμε τον συνομιλητή μας)
  • η διαμόρφωση της επιχειρηματολογίας μας (η προετοιμασία και η δομή των σημαντικών μηνυμάτων που θέλουμε να μεταδώσουμε)

Η φωνή και ο λόγος μας, λοιπόν, αποτελούν πολύ βασικά στοιχεία μετάδοσης μηνυμάτων. Κατά τον Julian Treasure, οι 4 αρχές που βρίσκονται πίσω από τις επιτυχημένες ομιλίες και την αποτελεσματική επικοινωνία διαμορφώνουν το ακρωνύμιο Hail (=Χαιρετώ!) και είναι οι εξής:

H (Honesty) – Ειλικρίνεια: να είσαι αληθινός σε ό,τι λες, ευθύς και καθαρός

A (Authenticity) – Αυθεντικότητα: να είσαι ο εαυτός σου 

I (Integrity) – Αξιοπιστία: να είσαι ό,τι λες και να κάνεις ό,τι λες

L (Love) – Αγάπη: να επιθυμείς το καλό του άλλου

julian-treasure[pullquote]Η ανθρώπινη φωνή: Το όργανο που όλοι παίζουμε. Ίσως ο πιο δυνατός ήχος του κόσμου. Ο μόνος που μπορεί να ξεκινήσει έναν πόλεμο ή να πει “σε αγαπώ”. Ωστόσο, πολλοί έχουν νιώσει πως όταν μιλούν δεν τους ακούνε. Γιατί όμως; Πώς μπορούμε να μιλάμε δυναμικά ώστε να αλλάξουμε τον κόσμο;”[/pullquote]

Επιπλέον, κατά την ομιλία του, μας βοηθά να προετοιμάζουμε τη φωνή μας ώστε να έχει το κατάλληλο ηχόχρωμα που θα επηρεάσει θετικά τους άλλους.

Επίσης, απαριθμεί τις άσχημες συνήθειες (τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα όπως τις ονομάζει) που μπορεί να συνοδεύουν τον λόγο μας και να τον καταστούν απωθητικό ή αρνητικά φορτισμένο. Και αυτές δεν είναι άλλες από το κουτσομπολιό, τη στείρα κριτική, την αρνητικότητα, τα παράπονα, τις δικαιολογίες, τις υπερβολές και τον δογματισμό.

Παρακολουθήστε το video (και με ελληνικούς υπότιτλους) πατώντας εδώ και δείτε έναν από τους πιο δημοφιλείς ομιλητές στο θέμα του ήχου να μας αποκαλύπτει τα μυστικά του!

Τι θα βρείτε εδώ

Αρθρογραφία που έχει δημιουργήσει η ομάδα της Game Tree και νέα από τη δραστηριότητα μας και τον χώρο της ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης και του πεδίου της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Κατηγορίες