Είστε καρότο, αυγό ή κόκκος καφέ;

Μια σύντομη ιστορία γεμάτη όμορφες αλληγορίες που μας προκαλεί να σκεφτούμε πώς αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες στη ζωή μας.
Μετά την ιστορία, βρείτε παράδειγμα αξιοποίησής της στο πεδίο της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Η ιστορία

Μια νεαρή γυναίκα πήγε στη μητέρα της και της μίλησε για τη ζωή της και για το πόσο δύσκολα περνούσε εκείνο το διάστημα. Δεν ήξερε πως να καλυτερέψει τα πράγματα και ήθελε να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια. Είχε κουραστεί να παλεύει. Ήθελε να τα παρατήσει. Της φαινόταν πως μόλις λυνόταν το ένα πρόβλημα προέκυπτε ένα άλλο.

Η μητέρα της, την πήγε στην κουζίνα. Γέμισε τρία δοχεία με νερό και τα έβαλε σε δυνατή φωτιά. Γρήγορα το νερό στα δοχεία άρχισε να βράζει. Στο πρώτο δοχείο έβαλε καρότα, στο δεύτερο αυγά και στο τελευταίο κόκκους καφέ.

Μετά από είκοσι λεπτά περίπου έκλεισε τα μάτια της κουζίνας. Έβγαλε τα καρότα και τα αυγά έξω από το νερό και τα έβαλε σε ένα μπολ. Μετά έριξε τον καφέ σε ένα φλιτζάνι. Γυρνώντας στην κοπέλα, της είπε:

“Πες μου τι βλέπεις”.

“Καρότα, αυγά και καφέ”, απάντησε εκείνη.

Η μητέρα της, της ζήτησε να έρθει πιο κοντά και να αγγίξει τα καρότα. Εκείνη το έκανε και παρατήρησε ότι ήταν μαλακά. Μετά της ζήτησε να σπάσει το αυγό. Αφού έβγαλε τα τσόφλια, παρατήρησε ότι το αυγό ήταν σφιχτό. Στο τέλος της ζήτησε να πιει μια γουλιά από τον καφέ. Η κοπέλα χαμογέλασε καθώς μύριζε το πλούσιο άρωμά του και μετά την ρώτησε τι σημαίνουν όλα αυτά…

Η μητέρα της, της εξήγησε ότι το καθένα από αυτά τα διαφορετικά αντικείμενα αντιμετώπισε τις ίδιες συνθήκες, δηλαδή βραστό νερό. Το καθένα όμως αντέδρασε διαφορετικά.

Το καρότο, όταν μπήκε στο νερό, ήταν δυνατό και σκληρό, αλλά μέσα στο βραστό νερό μαλάκωσε και έγινε αδύναμο. Το αυγό ήταν εύθραυστο. Το λεπτό εξωτερικό του περίβλημα προστάτευε το υγρό εσωτερικό του, αλλά μετά την τοποθέτηση στο βραστό νερό το εσωτερικό του σκλήρυνε. Οι κόκκοι του καφέ όμως ήταν μοναδικοί. Μετά την τοποθέτησή τους στο βραστό νερό, κατάφεραν να αλλάξουν το νερό.

“Ποιο από αυτά είσαι εσύ;” τη ρώτησε. “Όταν η δυσκολία χτυπάει την πόρτα σου, πως ανταποκρίνεσαι; Όπως το καρότο, το αυγό ή ο καφές; Σκέψου το λίγο. Τι από αυτά είσαι εσύ;”

“Είσαι το καρότο που φαίνεται δυνατό, αλλά με τον πόνο και τις δυσκολίες λυγίζεις και μαλακώνεις και χάνεις τη δύναμή σου; Είσαι το αυγό που ξεκινάει με μαλακή καρδιά, αλλά αλλάζει με τη θερμότητα; Μήπως δηλαδή είχες “υγρό” πνεύμα, αλλά μετά από έναν θάνατο, έναν χωρισμό, μια οικονομική δυσκολία ή μια άλλα δοκιμασία σκλήρυνες; Μήπως το περίβλημά σου μοιάζει το ίδιο, αλλά μέσα σου έχεις πίκρα και σκληράδα; Ή μήπως είσαι σαν τον κόκκο του καφέ; Ο κόκκος στην πραγματικότητα αλλάζει το καυτό νερό, δηλαδή τις ίδιες συνθήκες που προκαλούν τον πόνο. Όταν το νερό ζεσταίνεται, απελευθερώνει το άρωμα και τη γεύση του. Εάν είσαι σαν τους κόκκους του καφέ, όταν τα πράγματα δεν είναι καλά, εσύ γίνεσαι καλύτερη και αλλάζεις την κατάσταση γύρω σου.

Οι ευτυχέστεροι άνθρωποι δεν είναι απαραιτήτως αυτοί που έχουν τα καλύτερα στη ζωή τους. Απλώς κάνουν το καλύτερο που μπορούν με αυτά που συμβαίνουν στη διαδρομή τους.”

Μπορείτε να δείτε την ιστορία οπτικοποιημένη, πατώντας στο εικονίδιο [icon image=”fa-file-movie-o” character=”” size=”small” cont=”no” float=”center” color=”standard”]

Παράδειγμα αξιοποίησης σε σεμινάριο:

Στο πεδίο της εκπαίδευσης ενηλίκων, η ιστορία “καρότο, αυγό ή κοκκος καφέ” μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους, καθώς ενεργοποιεί σκέψεις και συναισθήματα που ενδυναμώνουν τη στοχαστική διαδικασία. Σας δίνουμε ένα παράδειγμα αξιοποίησης της ιστορίας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα Διαχείρισης Αλλαγών:

 • Διανείμετε σε κάθε συμμετέχοντα την ιστορία “καρότο, αυγό ή κοκκος καφέ” για προσωπική ανάγνωση.
 • Έπειτα χωρίστε την ολομέλεια σε ομάδες (ιδανικός αριθμός: 5 άτομα σε κάθε ομάδα). 
 • Ζητείστε από κάθε ομάδα να καταγράψει τις σκέψεις της στα ερωτήματα που ακολουθούν (μέσω εκπροσώπου που θα ορίσει, θα επικοινωνήσει αυτές τις ιδέες στην ολομέλεια όταν ξεκινήσει η συζήτηση):
  (α) Τι σας άρεσε στην ιστορία;
  (β) Τι σας προβλημάτισε;
  (γ) Σκεφτείτε κάποιον που περνά πολλές και δύσκολες αλλαγές στην εργασία του. Καταγράψτε ποιες συμπεριφορές του μπορεί να τον οδηγήσουν στην κατηγορία  “καρότο” και ποιες στο “αυγο”. Διατυπώστε τουλάχιστον 5 συμπεριφορές σε κάθε μια κατηγορία.
  (δ) Φανταστείτε ότι ο “κόκκος καφέ” μπορεί να μιλήσει. Τι πιστεύετε ότι θα πρότεινε σε αυτόν τον άνθρωπο; Διαμορφώστε τον δεκάλογο του “κόκκου καφέ”! 
 • Διανείμετε κόλλες χαρτοπίνακα (flip chart) όπου κάθε ομάδα θα καταγράψει τον δικό της δεκάλογο του “κόκκου καφέ”.
 • Συντονίστε τη συζήτηση των ερωτημάτων στην ολομέλεια, με στόχο να γίνει επεξεργασία των θεμάτων που μας βοηθούν να αντεπεξέλθουμε στις αλλαγές και αυτών που μας εμποδίζουν.
 • Αναρτήστε στους τοίχους της αίθουσας τους δεκαλόγους του καφέ που διαμόρφωσαν οι ομάδες!

Προτεινόμενοι χρόνοι: Προσωπική ανάγνωση: 3 λεπτά, Συζήτηση στις ομάδες: 10 λεπτά, Συζήτηση στην ολομέλεια: 20 λεπτά

Μετά την άσκηση προτείνουμε να κάνετε διάλειμμα για καφέ! [icon image=”fa-smile-o” character=”” size=”small” cont=”no” float=”center” color=”standard”]

 

Τι θα βρείτε εδώ

Αρθρογραφία που έχει δημιουργήσει η ομάδα της Game Tree και νέα από τη δραστηριότητα μας και τον χώρο της ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης και του πεδίου της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Κατηγορίες